We zijn gestart met een waarneming van mieren. We bekeken de echte mieren, meegebracht door de kleuters. De mieren lieten we kruipen op onze hand, op een wit blad,…om ze zo beter te bekijken. We keken naar filmpjes over mieren en leerden veel over informatieve boeken over mieren.
Zo weten we hoeveel poten ze hebben, welke soorten er zijn, hoe ze leven, hoe sterk ze zijn, hoe ze kunnen zien en ruiken, hoe sterk ze zijn. Welke mieren prikken,…
We leerden over de koningin en over de eitjes.
We deden verschillende spelletjes als verwerking. Kleuters werden mieren die eitjes mochten verstoppen in gangetjes, eitjes vervoeren zoals de werkster, kruipen door gangetjes, om beurt waren ze koningin,…
Op het einde van het thema deden we een mini-quiz, om de kennis van de kleuters te testen.
We maakten veel kleurplaten van mieren
We deden een sorteeroefening van mieren
We maakten allemaal een kunstwerk door gangetjes te schilderen/stempelen over schilderstape. Afhankelijk van hun ontwikkeling stempelden de kleuters dan mieren waarbij juf pootjes tekende of tekenden de kleuters zelf de volledige mieren.
Met kapla-blokken gangetjes bouwen voor de mieren. We deden een oefening logisch rangschikken. De kleuters moesten daarvoor prentjes uitknippen en ze in de juiste volgorde kleven: ei - larf - cocon - mier, en dan ook de evolutie vertellen.
Tussendoor oefenden we ons dansje voor het schoolfeest, en keken we naar de dansjes van de andere teams.
We schilderden een grote zon voor het schoolfeest
We keken naar de andere dansjes voor het schoolfeest
We genoten van het zonnig weer in de tuin en gingen daar op zoek naar mieren.
Met de oudste kleuters deden we oefening fijne motoriek. Ze moesten verschillende mieren van klein naar groot overtekenen. Ook moesten ze de gelijke insecten in dezelfde kleur inkleuren.
We leerden een versje:
Er was eens een miertje op een steen
die zat er helemaal alleen
Tien mieren op een rij
Riepen ‘kom erbij’
Samen liepen ze achter elkaar
Het werd een polonaise, echt waar.
We knutselden een mier met een eierkarton. Afhankelijk van de ontwikkeling verschilde de afwerking. Zo moesten de oudste kleuters zelf poten knippen, ogen tekenen…
Met de oudste kleuters gingen we zwemmen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten