1 sept

1 sept

vrijdag 9 oktober 2020

Wat deden we in het thema 'de vuilniswagen'?

We zijn gestart met een waarneming. Overal lag afval in de klas, kleuters moesten het benoemen, ophalen met de vuilniswagen en op een hoop gooien. Als snel kwamen we aan het sorteren. Zo leerden we over de verschillende vuilniszakken, leerden we over recycleren, over sorteren, ...
In de zaal speelden de juffen toneel, over een kindje die telkens opnieuw afval dumpte en over een echte vuilnisman. De kleuters konden nadien dit verhaal naspelen. Zo konden ze de nieuwe woordenschat inoefenen, er ontstond een mooi spel.
We knutselden met een eierdoosje een vuilniswagen. Eerst schilderen, nadien moesten de oudste kleuters zelf wielen knippen en zichzelf tekenen. De jongste kleuters knipten raampjes. Op donderdag kwam een prinses van Viesvuilland ons van alles leren over sorteren. We moesten haar helpen door een heel parcours uit te voeren.
We keken naar verschillende informatieve filmpjes van de vuilniswagen. We leerden afkortingen PMD, GFT,...
De oudste kleuters schilderden een vuilnisman. De jongste kleuters stempelden een PMD zakje.
In de klas hadden we verschillende informatieve boekjes waar we van alles over vuilnismannen, containerpark,...leerden.
We kleurden een aantal kleurprenten van de vuilnisman.
Alle kleuters kregen een sorteeroefening van afval. De oudsten deden dit door kleine afbeeldingen uit te knippen en te sorteren, de jongsten deden dit met concreet materiaal.
We leerden een liedje over de vuilniswagen en deden daar verschillende bewegingsspelletjes mee. Het liedje en de link om het te beluisteren kan je hiernaast vinden bij 'versje/liedje van de week.
De bee-bot lieten we rijden naar verschillende vuilnisbakjes.
Op donderdagmiddag knutselden we samen iets met onze buddy-vriendjes (de groepjes die we rond sociale vaardigheden hebben gemaakt en één keer per maand iets mee doen).

Volgende week starten we met het thema de herfst.
We zouden graag naar het bos gaan, en plannen dit op dinsdagmiddag of op donderdagmiddag (afhankelijk van het weer) Is het mogelijk om dinsdag laarzen mee te geven met je kleuter in een zakje met de naam erop. Als we pas donderdag naar het bos gaan, blijven de laarsjes nog in de klas tot donderdag. Als jullie dit weekend een herfstwandeling maken mag je gerust herfstnootjes (kastanjes, noten, eikels,...) meebrengen naar de klas.

Dankjewel!

Fijn weekend
De juffen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten