vrijdag 24 januari 2020

Wat deden we in het thema licht?

We zijn gestart met een donkere klas. Wanneer is het donker? Waarom is het donker? Hoe kunnen we dit oplossen.
Al snel kwamen we aan vele oplossingen, waaronder tal van lampjes. We leerden over de soorten lampen, hoe ze werken, waar ze in het plafond zitten. Welke voeding ze nodig hebben , welke een schakelaar heeft,... een boeiende waarneming!

Met de wasmiddel-flessen maakten we een lichtgevend monster. Elke kleuter maakt eentje individueel. Een groot werk waar hun persoonlijke wensen, creativiteit,... aan te pas kwamen. We gebruikten daarvoor een boormachine die de kleuters ook mochten hanteren. Ervoor deden we een waarneming van de boormachine. Nog niet alle kleuters hebben een lichtmonster gemaakt maar we doen daarmee nog even verder in ons volgend thema...
De snoezelhoek werd een volledige donkere hoek. Waar ze met kleine lichtjes konden genieten.
We rijgden parels voor grote kettingen om de fijne motoriek te stimuleren.
We speelden een gezelschapspelletje waarbij kleuren en vormen centraal stonden.

We luisterden naar de verhalen van 'licht uit' en 'Rikki in het donker'
Iedereen tekende een mannetje. Erna sneden we het een mannetje uit en kleven we er transferpapier op. Zo hebben we lichtgevende mannetjes.
We experimenteerden met schaduwen.
Met houtskool experimenteerden we. De jongsten kleuters kleurden een blad zwart en maakten nadien kleine lichtjes. De oudste kleuters tekenden zichzelf met houtskool. Met een veegden ze stukjes weg, zo kwamen de zintuigen tevoorschijn.

In de zaal deden we allerlei verstopspelletjes met de dekens.
We leerden een  liedje over donker. Dit liedje kan je bekijken/beluisteren in de vorige post (op een filmpje)

We vertelden elkaar wanneer we bang zijn in het donker, en waren ook dankbaar voor ons heerlijk warme bedje, en kleine lichtjes in onze kamer.
We keken naar een poppenspel van een grote en kleine beer. De kleine beer was bang en vroeg heel veel lichtjes in zijn kamer...
We kleurden prenten van de maan en de sterren.
In de zaal maakten we grote donkere hoeken met dekens. Daarvoor moesten we eerst plannen samen met andere vriendjes hoeveel kamers we gingen maken, de juiste dekens nemen, daarvoor de grootte vergelijken en uiteindelijk met wasknijpers (een goede oefening voor de fijne motoriek) de wasspelden bevestigen.
Met onze lichttafel (gekregen van het oudercomité! joepie!) deden we allerlei spelletjes. We experimenteerden met de verschillende materialen. 
We leerden over dieren die 's nachts leven. Zo weten we nu meer over uilen en vleermuizen.
Vanmorgen onze grote piratensportdag. De kleuters moesten helpen met de piraten om spierkracht te verzamelen, om zo de grote kist te openen, dit brachten enkele piraten-juffen in een toneeltje. Hieronder de foto's. Dankjewel aan de chauffeurs!
























































Geen opmerkingen:

Een reactie posten