maandag 20 december 2021

Wat deden we in het thema 'kerst'

We zijn gestart met het versieren van de kerstboom. Eerst hebben we vanalles waargenomen en dan mochten de kleuters onze boom versieren. 

We luisterden naar het kerstverhaal. Eerst werd dit verteld adhv prenten, nadien met de figuren van de kerststal. De kleuters luisterden het ook nog es digitaal.
Nadien mochten de kleuters met kleren van Jozef en Maria het kerstverhaal naspelen. Een kribbe met Jezus, een os en een ezel kwam er natuurlijk ook bij. Mooi rollenspel!

We oefenden het versje voor de nieuwjaarsbrief

De kleuters knutselden een nieuwjaarsbrief door vele parels te rijgen. De jongsten moesten enkel sorteren op kleur, de oudsten ook op aantal.
In de zaal werd een kersttafel gemaakt. Die mochten de kleuters dekken, feestelijke maaltijden bereiden, feestkledij aantrekken, kaarsjes zetten… Nu en dan gaven wij impulsen en wiskundige opdrachten die de kleuters moesten uitvoeren.

Alle kleuters hebben een kerststal gemaakt, afhankelijk van hun ontwikkeling was de werkwijze anders. Maria en Jozef werden geboetseerd in klei, 

We zongen het liedje van Samsom en Gert ‘vrede’
De kleuters kleurden ook een kerstboom volgens kleurenlegende. De oudste kleuters moesten groepjes maken van schapen.
Op de lichttafel konden de kleuters een papieren kerstboom versieren met kerstballen. Daarvoor moesten ze een opdrachtkaartje nemen om het juiste aantal ballen op de boom te leggen.

In de ontdekbak lagen er vele balletjes. De kleuters mochten ze sorteren met een lepel in kleine potjes. Daarvoor namen ze een opdrachtkaartje en moesten de jongsten rekening houden met het kleur, de oudsten met het kleur en het aantal.
We hadden ook een kerstwinkel, waar de kleuters allerlei kerstspulletjes konden kopen.

In de poppenhoek stond een kerstboom die de kleuters telkens opnieuw mochten versieren.

We leerden over de adventskrans en de betekenis van kerst. 

We speelden knuffeldief en kerst verstoppertje.

Het verhaal van de kleine kerstboom hebben we gedramatiseerd, zo leerden we de begrippen klein groot, dik, dun…

We leerden dat kerstballen uit verschillende materialen gemaakt zijn, glas, plastick,…

Voor het kerstfeest hebben we samen gebrainstormd. Zo hebben we samen aperitiefhapjes gemaakt, pizza’s gemaakt en gedanst. In de namiddag kerstboompluk en pannenkoeken gegeten. Unicorn schmink, dansen,…kon uiteraard niet ontbreken.

 

Fijn eindejaar!

 

Liefs

 

De juffen















 















Geen opmerkingen:

Een reactie posten